Meldplicht Seksuele Intimidatie

Beste leden,

Ook binnen de sport is er regelmatig sprake van grensoverschrijdend gedrag zoals bijvoorbeeld seksuele intimidatie. Het is moeilijk te verteren dat dit vaak jarenlang plaats heeft kunnen vinden voordat het gesignaleerd werd. NOC*NSF, de aangesloten bonden en de ongeveer 25.000 clubs die ons land rijk is, hebben de plicht om seksuele intimidatie en misbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Om die reden hebben de sportbonden besloten om een meldplicht in te voeren waardoor bestuurders verplicht worden vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden.

Per 1 april 2019 is de meldplicht opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie (artikel 3) bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent dat dit van toepassing is voor alle (64) sportbonden die voor seksuele intimidatie zaken bij het ISR zijn aangesloten, waaronder de NBF. Meldingen bij de aanklager van ISR, zoals beschreven in artikel 3, verlopen via de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de bond. Bij de NBF is dat Martine van de Veen, bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0318-581308.

De meldplicht houdt kort gezegd het volgende in:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging  vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer trainers, begeleiders of leden iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

Informeer je leden

De NBF onderstreept het belang van deze meldplicht en vraagt dan ook om dit bekend te maken binnen de vereniging. De infographic waarin handvatten zijn opgenomen over het melden en hoe dat proces in zijn werk gaat is daarbij handig.

Met vriendelijke groet,

José Verberk

Nederlandse Bowling Federatie

Gustaaf Kamphorst gecertificeerd trainer.

Na een lang en zwaar weekend dat begon op vrijdag 5 januari om 12 uur en eindigde op maandag 8 januari om 17 uur, is het Gustaaf gelukt om het certificaat voor trainer NBF/ETBF level 2 te behalen. De bijeenkomst begon met het uitreiken van het Level 1 diploma en eindigde dus succesvol. Voor een uitgebreid verslag zie onderstaand artikel gepubliceerd in de Barneveldse Krant van 16 februari.

Leden en andere belangstellenden die een taining willen volgen kunnen zich melden via het contactformulier op de website.

Namens bestuur en leden van harte gefeliciteerd.

DDK 2017 Jeugd en Senioren

Chantal Bloklander speelt sterk toernooi.

Ook dit jaar werd het seizoen weer afgesloten met de Dag der Kampioenen, zowel voor de Jeugd als de Senioren.

De jeugd was als eerste aan de beurt op 11 juni in Bowling de Maaspoort in Den Bosch. Al om 9.00 uur moest men 's morgens aantreden, dus vroeg het bed uit. BV Barneveld had 4 ijzers in het vuur, Marieke van Essen (junioren), haar laatste optreden als jeugdspeelster, Birgit Koops (aspiranten), Jordy van de Wetering en Tristan Koops (pupillen). Helaas wist geen van allen de Round Robin (de laatste 8) te halen, men had gewoon moeite het eigen gemiddelde te benaderen. Voor de scores en de eindstand van de voorronde, zie de bijlage.

Lees meer: DDK 2017 Jeugd en Senioren